Araabika sordid

VARIATSIOONID

Araabika kohvitaim avastati Etioopias rohkem kui 1000 aastat tagasi ja sellest ajast saati on ta levinud üle maailma nii tänu inimesele, kui ka loodusele. See on viinud selleni, et arenenud on enam kui tuhandeid erinevaid sorte.

Sordid on tekkinud kliima ja keskkonnamuutuste tagajärjel ning kohvitaimed on oma omadusi kohandanud, et paremini valitsevate tingimustega toime tulla. Seda nimetatakse sordi muteerumiseks. Näiteks üks taim Etioopiast istutatuna Brasiiliasse kohaneb järk-järgult muutustega.

Teine moodus kohvitaime muutmiseks on läbi risttolmendamise. Erinevat araabika sorti võib tolmendada teisega ja luua läbi selle nende omavaheline ristumine, seeläbi arenevad uued sordid – hübriidid. See juhtub looduslikul moel, aga samas ka kontrollitud tingimustes kogemustega agronoomide poolt.

Olenevalt sellest, kas sort on muteerunud või on hübriid, on sellel erinev esinemine ja omadused. See on miski, mis on ilmne kogu oma teel tassi ja samas ka tööriist farmeritele, et tagada hea kvaliteet. Kui me ostame kohvi erinevatest maailmajagudest, ostame ka erinevaid variatsioone.